Fundamenteel online

“Meedenken over EuroPerio9 was heel boeiend”

Manon van Splunter, voorzitter van NVM-mondhygiënisten, is trots. Op de kracht van haar jubilerende vereniging en haar bevlogen leden, de rol die de mondhygiënist in Nederland bereikt heeft en de goede band die NVM-mondhygiënisten heeft met de NVvP. “De vakinhoudelijke kant van ons werk is een bindende factor.” Dat leverde in het kader van EuroPerio9 een bijzondere samenwerking op.
 
In vijftig jaar tijd is het beroep van mondhygiënist in Nederland uitgegroeid tot een volwassen discipline, waarin vooral ook sterk geanticipeerd is op de ontwikkelingen in de parodontologie. Dat stelt Manon van Splunter, voorzitter van NVM-mondhygiënisten, tevreden vast. “De mondhygiënist heeft zich ontwikkeld van ondersteunende hulpkracht tot serieuze zorgprofessional. In ons beleidsplan 2015-2020 omschrijven we de mondhygiënist ‘als spil in de preventieve gezondheidszorg’ en dat dekt de lading uitstekend.”
 

Paro-minded

“Onze core business is preventie, ook in de parodontologiepraktijk waar de mondhygiënist zich – naast primaire preventie - kan richten op sedundaire en tertiaire preventie. Ik ben zelf erg paro-minded, in mijn driejarige opleiding tot mondhygiënist lag de focus nadrukkelijk op parodontologie. Voordeel van het werken in de paropraktijk is dat je in teamverband doelgericht kunt optrekken richting een vooraf geformuleerd einddoel. Elk teamlid benut daarbij de eigen expertise, om zo complementair te kunnen werken. Heel prettig, zo lopen werkveld en hiërachie in de pas met de ontwikkelingen die ons vak heeft meegemaakt.”
 

Primaire caviteit binnen preventief traject

Het feit dat in Nederland inmiddels elf mondhygiënisten gepromoveerd zijn, is eveneens een duidelijke aanwijzing dat het beroep een aanzienlijke professionaliseringsslag doormaakt. Daar ligt, zoals bekend, nóg een wens. “Wij zien de mondhygiënist echt in de preventieve rol en binnen dat preventieve traject past de behandeling van een primaire caviteit. De politieke discussie hieromtrent blijft wat achter, dat vind ik een gemiste kans. Ik ben een voorstander van doorpakken, waarbij we vooral kijken naar wat we gezamenlijk voor de patiëntenzorg kunnen betekenen. Hierbij kunnen we leren van andere groepen die al eerder een dergelijk proces hebben doorlopen. Daar ligt nog wel een uitdaging, de NVM blijft zich hier beslist voor inzetten.”
 

Vakinhoudelijke band

Dat NVM-mondhygiënisten en de NVvP elkaar goed weten te vinden, is bij dit alles geen verrassing. “Qua opzet zijn we twee verschillende organisaties: de NVvP is een wetenschappelijke vereniging, wij zijn een beroepsvereniging. Maar de vakinhoudelijkheid van onze werkvelden bindt ons. De verdieping in de parodontologie, die de NVvP biedt, is voor veel mondhygiënisten de reden voor hun NVvP-lidmaatschap. Logisch, want de NVvP is in ons vakgebied één van de meest relevante wetenschappelijke verenigingen. Wil je op de hoogte blijven van de wetenschappelijke ontwikkelingen in de parodontologie, dan ben je lid van de NVvP.”
 

Meedenken over EuroPerio9

“Wij waarderen het dan ook bijzonder dat de NVvP ons benaderd heeft om mee te denken over een mogelijke bijdrage van mondhygiënisten aan het congresprogramma van EuroPerio9. Dat was heel boeiend en leuk om te doen. Samen met Ellen Bol (directeur NVM-mondhygiënisten, red.) ben ik afgereisd naar Frankfurt, waar we gesproken hebben met een afvaardiging van de EFP. In gezamenlijk overleg hebben we onderwerpen en sprekers voorgedragen, met een bijzonder resultaat: drie mondhygiënisten geven een voordracht op EuroPerio9, één van hen is onze Nederlandse collega Dagmar Else Slot. Fantastisch dat zij onze beroepsgroep vertegenwoordigen en dat Dagmar die plek op het sprekerspodium zal innemen.”
 

“Fantastisch dat Dagmar Else Slot op EuroPerio9 spreekt!”

 

Kom naar EuroPerio9!

Over de toegevoegde waarde van dit congres voor mondhygiënisten is Manon tot slot heel duidelijk: “Voor iedereen met interesse in de parodontologie is dit hét congres, alle expertise komt er samen. Het is niet voor niets dat dit congres door veel mondhygiënisten bezocht wordt. En nu dit een thuiswedstrijd is, wordt dat helemaal aantrekkelijk. Het wetenschappelijke programma is veelzijdig, je kunt er met vakgenoten uit binnen- en buitenland ervaringen uitwisselen en ook op de beursvloer verwacht ik veel bekende gezichten te zien. De Hollandse Avond wordt ongetwijfeld net zo’n knallend feest als ons eigen lustrumfeest. Vanwege de vele activiteiten dit jaar houden wij zelf geen voorjaarcongres, maar voor onze Algemene ledenvergadering haken we graag aan bij EuroPerio9. Ik roep alle collegae dan ook op: kom naar EuroPerio9!”
 

Aantrekkelijke prijzen, mét early bird fee!

Van 20 – 23 juni 2018 vindt in Amsterdam EuroPerio9 plaats. Wil je dit congres niet missen? Wie snel inschrijft, profiteert van een aantrekkelijke korting: tot 14 maart 2018 betaal je voor het congres € 390,=, daarna kost deelname € 490,=.
 
Voor slechts € 65,= kun je volop met collegae en partners ‘losgaan’ op de Hollandse Avond, die op 21 juni plaatsvindt in het Tobacco Theater in Amsterdam. Wat kun je verwachten? Een spectaculair feest, inclusief luxe diner plus drankjes, en de hele avond entertainment (inclusief diverse DJ’s en een fantastische live band). Ga je naar het congres, dan mag je deze avond echt niet missen.
En je kunt het gerust wat later maken, want overnachten kan in het speciale NVvP-hotel. Boek je vóór 15 maart een overnachting? Dan maak je kans op een updrage naar de Boeing 747 suite…
 
Kijk hier voor alle informatie over deelname, klik hier als je je wilt aanmelden voor de Hollandse Avond en boek hier je overnachting in het NVvP-hotel (password NVvPovernachting).
 
 

Privacy Polis     Secretariaat: Postbus 34  1633 ZG Avenhorn  T 0229 540 148  E info@nvvp.org

Secretariaat: Postbus 34  1633 ZG Avenhorn 
T 0229 540 148  F 0229 543 467 
E info@nvvp.org

© NVvP | Realisatie: Makari.nl