Fundamenteel online

“Mijn neus is snel getriggerd”

Een slechte ochtendadem is voor veel mensen een herkenbaar fenomeen. Eveline van der Sluijs onderzocht onder andere dit probleem en promoveerde op 7 juli jl. aan de Universiteit van Amsterdam. Een abstract van haar proefschrift vindt u elders in deze Fundamenteel, op deze plek geeft Eveline een korte persoonlijke toelichting. “Ik heb mij erop ingesteld: ‘dit is mijn werk’.”
 
Na haar afstuderen als mondhygiënist in 2009 zocht Eveline van der Sluijs een extra uitdaging naast patiëntenzorg. Dus solliciteerde ze bij de onderzoeksgroep preventie en therapie van de sectie Parodontologie van ACTA, waar ze werd aangenomen. “Hier werkt een enorm inspirerend team, dat zich vooral richt op praktisch toepasbaar onderzoek en dat de opgedane kennis graag wil delen met collega’s in het veld. Ik verricht onderzoek en werk daarnaast als mondhygiënist in de kliniek. Een mooie combinatie, die ervoor zorgt dat ik met mijn voeten in de klei blijf staan.”
 

De sterkte van een geur leren ruiken

Eveline, die in 2014 ook de master Evidence Based Practice aan het UvA- AMC succesvol afrondde – wat haar de titel ‘klinisch epidemioloog’ opleverde -, houdt zich op ACTA bezig met diverse klinische- en systematische literatuuronderzoeken. Met name onderzoek naar slechte adem en parodontale aandoeningen had volgens haar begeleiders de potentie van een promotieonderzoek. “Die kans heb ik met beide handen aangegrepen en daaruit vloeide een promotietraject voort.”
 
Om de geuren aan het tongoppervlak goed te leren ruiken, volgde Eveline samen met twee andere collega’s een speciale training aan de Universiteit van Bristol. “Hier leer je om geuren in diverse sterktes te kunnen ruiken én om die intensiteit ervan in oplopende volgorde te kunnen rangschikken. Je traint dus niet om te ruiken hoe vies een adem is, je richt je op de sterkte van de geur. Ik heb dat echt moeten leren, maar heb het inmiddels goed onder de knie. Eén van mijn stellingen wijst hierop: ‘Zoenen is na halitose-onderzoek nooit meer hetzelfde’: mijn neus is snel getriggerd, zullen we maar zeggen.”  
 

Water drinken én spoelen helpt

Hoe prettig was het om ‘s morgens bij vreemden de ochtendadem te moeten ruiken? “Het is natuurlijk een hele intieme meting, maar ik zag het als mijn werk. Je bent als professional bezig om een veelvoorkomend probleem van patiënten op te lossen, daar stelde ik mij op in.”
Tot slot: wat ziet Eveline als de belangrijkste conclusie uit haar onderzoek? Na enig nadenken: “Dat is toch wel het feit dat zowel water drinken alsook water spoelen de slechte ochtendadem significant laat afnemen. Dit is eigenlijk een hele praktische, simpele en goedkope remedie. Ook de andere conclusies zijn relevant en praktisch toepasbaar, voor geïnteresseerden staat mijn onderzoek online.”
 
 

Handige hulpmiddelen

Enkele uitkomsten van het onderzoek van Eveline van der Sluijs zijn benut in de NVvP-folder ‘Is een mondspoelmiddel iets voor mij?’. Deze bestelt u snel en eenvoudig in de NVvP-webshop.


 
 

 

 

Privacy Polis     Secretariaat: Postbus 34  1633 ZG Avenhorn  T 0229 540 148  E info@nvvp.org

Secretariaat: Postbus 34  1633 ZG Avenhorn 
T 0229 540 148  F 0229 543 467 
E info@nvvp.org

© NVvP | Realisatie: Makari.nl