Gezond fundament

Dag van het Tandvlees 16 mei 2019

 

Op donderdag 16 mei 2019 vindt de jaarlijkse Dag van het Tandvlees plaats. 
Aan alle parodontologen, tandartsen en mondhygiënisten in Nederland zullen we vragen om aandacht aan deze dag te besteden, in de vorm van een inloopspreekuur voor een DPSI-meting en informatieverstrekking over tandvleesproblematiek.
 
Zet donderdag 16 mei in uw agenda! Meld uw praktijk  hier aan! Kijk hier voor de deelnemende praktijken
 
 

Gezondheid begint met gezond tandvlees!

Gezond tandvlees is van groot belang voor het welzijn en de algemene gezondheid. Parodontitis is een ernstige ontsteking van het tandvlees. Onbehandelde parodontitis verergert met de tijd en kan leiden tot tandverlies. Dit kan leiden tot esthetische problemen, problemen met kauwen en een afname van de kwaliteit van leven.

Naast het verlies van tanden en kiezen, zijn er ook relaties aangetoond tussen parodontitis en de algemene gezondheid. Wetenschappelijk onderzoek heeft een relatie aangetoond tussen parodontitis en diabetes mellitus en tussen parodontitis en hart- en vaatziekten, maar ook met andere ziekten zoals reuma en kanker.

Behandeling van parodontitis door een mondhygiënist, tandarts of parodontoloog voorkomt verlies van tanden en kiezen, maar draagt ook bij aan verbetering van de algemene gezondheid. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er na behandeling een afname van de mate van aderverkalking optreedt en dat de suikerwaarden bij diabetes patiënten verbeteren.

Parodontitis komt bij ongeveer de helft van de volwassen bevolking voor, waarvan het in 10-15% om een ernstige vorm van parodontitis gaat. De tandvleesontsteking veroorzaakt geen pijn of ongemak, waardoor de patiënt vaak niet beseft dat hij of zij een probleem aan het tandvlees heeft.

Ga 1-2 keer per jaar naar de tandarts om uw gebit te laten controleren. Op deze manier kan een ernstige tandvleesontsteking tijdig worden ontdekt en behandeld.

Vanuit de Europese Vereniging voor Parodontologie (EFP) is het initiatief genomen een campagne op te zetten over Parodontitis. Het doel is dat de Nederlandse bevolking meer bekend wordt met deze ziekte en dat mensen zich daardoor meer bewust worden van het belang van een gezonde mond. In Nederland zal de European Gum Health Day dit jaar plaatsvinden op 16 mei.
 

Verschillende parodontologiepraktijken, tandartspraktijken en mondhygiënistenpraktijken stellen zich open voor een gratis screening van het tandvlees.
Wat houdt deze screening in? Om te beoordelen of tandvlees gezond of ontstoken is, wordt de ruimte tussen de tand en het tandvlees opgemeten, de pocket. Dit gebeurt met een speciaal meetinstrument, een pocketsonde. Er wordt gekeken hoe diep de pockets zijn. Hoe dieper de pockets, hoe ernstiger de ontsteking. Er wordt voorlichting en uitleg gegeven over de staat van het tandvlees en eventuele ernst van de aandoening.
Het doel is dat er de Nederlandse bevolking meer bekend wordt met deze ziekte en dat mensen zich daardoor meer bewust worden van het belang van een gezonde mond.
 

Privacy Polis     Secretariaat: Molenweg 4  9967 TG Eenrum  T 06 40 68 25 26  E info@nvvp.org

Secretariaat: Molenweg 4  9967 TG Eenrum 
T 06 40 68 25 26 
E info@nvvp.org

© NVvP | Realisatie: Makari.nl