Fundamenteel online

12 mei 2017: European Gum Health Day

Gratis DPSI-screening

Op 12 mei jongstleden vond de European Gum Health Day plaats, een internationale dag voor het bewustzijn van tandvleesaandoeningen. Het initiatief voor deze dag komt van de European Federation of Periodontology (EFP); de dag vond in 2017 voor de vierde keer op rij plaats. Dat gebeurde onder de slogan ‘Fighting periodontal disease together’, die de visie van de EFP ‘Periodontal health for a better life’ prima omvat. Parodontoloog Nicky Beukers doet verslag.

“De European Gum Health Day is bedoeld om onder de bevolking meer bewustzijn te bereiken voor parodontale gezondheid en ontsteking, de daarmee gepaard gaande gezondheidsrisico’s en de mogelijkheden van preventie en behandeling. De middelen die hiertoe worden ingezet, zijn reclame op social media en het aanbieden van een gratis screening van (plus informatie over de gezondheid van) het tandvlees. Maar liefst 27 nationale verenigingen binnen Europa hebben deelgenomen aan European Gum Health Day 2017, waaronder uiteraard ook de NVvP.”

Gratis DPSI-screening

“Als ambassadeur van EuroPerio 2018 heb ik de organisatie van deze dag op mij genomen en ben ik gestart met het bedenken van de mogelijkheden om European Gum Health Day in Nederland onder de aandacht te brengen. Uiteindelijk is het idee ontstaan om de parodontologiepraktijken open te stellen: patiënten zouden er terecht kunnen voor een gratis screening van het tandvlees via de DPSI-meting plús informatie over tandvlees en gingivitis/parodontitis. Maar liefst elf parodontologiepraktijken en de parodontologieafdelingen van het ACTA en de Radboud Universiteit in Nijmegen hebben aangegeven te willen deelnemen. Een goede start voor deze eerste keer!

De meeste praktijken gaven aan dat zij tijd vrij wilden maken variërend van een periode van 2 uur tot een dagdeel. Tijdens een speciaal inloopspreekuur konden patiënten zich melden voor de screening. Op de website van de NVvP werden per praktijk het tijdstip van het spreekuur en de gegevens van de betreffende praktijk aangegeven. Met Oral B® als sponsor is zelfs een promotiefilmpje opgenomen, dat op social media is gedeeld. Hierbij werd steeds naar de NVvP-website verwezen.

Helaas was de opkomst van patiënten matig, maar gelukkig zijn toch enkele patiënten naar de praktijken gekomen voor de screening.”

In 2018 grootser aanpakken

“Ook de tandarts- en mondhygiënistenpraktijken zijn natuurlijk geschikt voor deelname aan de European Gum Health Day. Deze dag komt jaarlijks terug; daarom is het idee om deze dag in mei 2018 grootster aan te pakken en ook de tandartsen en mondhygiënisten in Nederland erbij te betrekken.

Bij dezen wil ik de deelnemende praktijken van dit jaar nogmaals hartelijk bedanken voor de enthousiaste reacties, deelname en de ideeën voor volgend jaar.”

Nicky Beukers, parodontoloog

Meer informatie:  http://www.efp.org/events/european-gum-health-day/index.html


Privacy Polis     Secretariaat: Postbus 34  1633 ZG Avenhorn  T 0229 540 148  E info@nvvp.org

Secretariaat: Postbus 34  1633 ZG Avenhorn 
T 0229 540 148  F 0229 543 467 
E info@nvvp.org

© NVvP | Realisatie: Makari.nl