Fundamenteel online

3 Vragen aan

Parodontoloog Wijnand Teeuw promoveerde op 10 maart jl. op een onderzoek naar de aanwezigheid van niet-gediagnosticeerde diabetes mellitus onder parodontitispatiënten. Het Abstract van zijn proefschrift vindt u hier. Op deze plek: 3 vragen aan plús een kort ‘paspoort’ van een bevlogen onderzoeker. “Ik vind vooral de klinische relevantie van mijn onderzoek mooi. Het draait immers allemaal om de patiënt.”

1. Je hebt meerdere studies gedaan en koos uiteindelijk voor tandheelkunde. Waarom?

“De gezondheid van mensen interesseerde me en ik zocht een vak waarin ik klinische vaardigheden kon combineren met gezondheid. Dat was voor mij tandheelkunde. Overigens werd ik bij de eerste keer inschrijven uitgeloot en ben daarom eerst biomedische wetenschappen gaan studeren. Na nog drie keer uitgeloot te zijn, kreeg ik in het laatste jaar van mijn studie groen licht voor tandheelkunde. In 2001 startte ik met tandheelkunde, in 2003 studeerde ik af in de biomedische wetenschappen.”

2. Hoe ben je bij de afdeling Parodontologie aanbeland?

“Halverwege mijn studie merkte ik dat ik het onderzoek, dat in mijn vorige studie een belangrijke rol speelde, begon te missen. Parodontologie trok me als vakgebied aan omdat hier een nadrukkelijk verband gelegd wordt tussen mondgezondheid en algehele gezondheid. Nadat ik als tandarts afstudeerde, heb ik eerst drie jaar in de algemene praktijk gewerkt. Tegelijkertijd kon ik bij ACTA als wetenschappelijk onderzoeker terecht op de afdeling Parodontologie. In 2009 startte ik daar de opleiding Parodontologie, in 2010 begon ik mijn promotieonderzoek en sinds 2012 ben ik fulltime bij ACTA werkzaam.”

3. Op 10 maart 2017 ben je gepromoveerd op een onderzoek naar de aanwezigheid van niet-gediagnosticeerde diabetes mellitus onder parodontitispatiënten. Wat is je belangrijkste conclusie?

“We weten dat de mondgezondheid echt samenhangt met de algehele gezondheid. Uit mijn onderzoek blijkt dat een slechte conditie van het tandvlees een signaal kan zijn voor een lichamelijke ziekte. Als regiehouders binnen de mondzorg kunnen tandartsen een rol spelen bij het signaleren van diabetes.”

Meer lezen over dit promotie-onderzoek?

http://hdl.handle.net/11245.1/14bf63d8-b09c-4cbb-a1ba-16c6a4bd80bf  .

 

Wijnand Teeuw in het kort

Beroep: parodontoloog.

Werkt: fulltime op de afdeling Parodontologie van ACTA.

Studeerde: biomedische wetenschappen (1997 – 2003), tandheelkunde (2001 – 2006) en parodontologie (2009 – 2012).

Promoveerde op: ‘Periodontitis, Diabetes mellitus Cardiovascular disease: A Bermuda Triangle’

Vindt van zijn onderzoek: vooral de klinische relevantie mooi. “Het gaat immers om de patiënt.”

Privé: getrouwd, één zoon.

Hobby’s: lezen (theologie, filosofie), reizen (“andere culturen leren kennen intrigeert me”), goede gesprekken met vrienden.

Heeft een afkeer van: verborgen agenda’s.

Wil: “vanuit wat ik allemaal gekregen heb dienstbaar zijn aan mijn medemens.”

Onmisbaar: familie en vrienden.

Levensmotto: “Als je gezond bent, moet je wel een heel goede reden hebben om te klagen.”

Bijzonder:  https://www.nytimes.com/2017/02/23/well/live/diabetes-testing-at-the-dentists-office.html?_r=0


Privacy Polis     Secretariaat: Postbus 34  1633 ZG Avenhorn  T 0229 540 148  E info@nvvp.org

Secretariaat: Postbus 34  1633 ZG Avenhorn 
T 0229 540 148  F 0229 543 467 
E info@nvvp.org

© NVvP | Realisatie: Makari.nl