Fundamenteel online

Je moet soms je eigen koers durven varen

Zes jaar maakte Mark Timmerman deel uit van het NVvP-bestuur. In die periode was hij betrokken bij de organisatie van elf congressen, waarvan de laatste acht volledig onder zijn regie plaatsvonden. Na het recente najaarscongres droeg hij het stokje over. “Ik ben op sommige punten wel relaxter geworden, ja.”

Zijn NVvP-bestuurstermijn zit er na zes jaar op en dus nam Mark Timmerman vorige maand afscheid van het bestuur. “Het is ook wel goed geweest,” merkt hij op. “Je begint met heel veel spirit aan zo’n bestuursperiode, maar na zes jaar word je wat minder creatief, de routine sluipt er toch in. Dan is het goed als je het stokje kunt doorgeven aan iemand die dat vol hernieuwd élan van je overneemt.”          

Echt genieten

Binnen het bestuur was Mark verantwoordelijk voor de organisatie van de NVvP-congressen. Hij is er bij elf betrokken geweest, waarvan de eerste drie nog geïnitieerd door zijn voorganger Paul Sipos, de laatste acht onder zijn eigen verantwoordelijkheid. “Dat was echt ontzettend leuk om te doen. We hebben altijd mooie wetenschappelijke programma’s aangeboden, met aantrekkelijke thema’s. Het najaarscongres 2013 ‘At Risk’ vond ik zelf één van de toppers voor tandartsen, met een uitgebalanceerd programma dat sterk gericht was op duurzaamheid van restauratieve mogelijkheden. Ook de ‘Hollandse Meesters’ in 2014 was een hoogtepunt. Goede verhalen, een uitgelezen club sprekers, een dag die vlekkeloos verloopt… dat is echt genieten.”

Ongezouten kritiek

En wat als een congres wat minder gestroomlijnd verloopt? “Tsja, gaandeweg leer je ook dat er altijd dingen beter kunnen. Ons lustrumcongres dit jaar was in dat opzicht heftig. Het was een grote logistieke operatie, met meerdere sprekers in drie zalen, waarbij de hoge technische eisen soms te ingewikkeld bleken voor de technische staf van ons congresonderkomen in Hoorn. Iedereen deed zijn best, uiteindelijk werd het weer een prachtig congres, maar negatieve kritiek blijft bij mij nu eenmaal langer hangen dan complimenten. Dat zit in mijn persoonlijkheid. Sommige mensen uiten ongezouten hun kritiek, over het feit dat de koffie niet lekker was of dat ze liever Nederlandstalige sprekers hadden gehad. Na zes jaar ben ik daar gelukkig wel wat relaxter in geworden, je kunt toch niet méér doen dan je uiterste best.”

Mobiliseren en samenwerken

“Zulke congressen organiseer je natuurlijk niet alleen, het NVvP-secretariaat speelt bijvoorbeeld een grote rol. Daarnaast heb ik de NVvP-wetenschapscommissie nieuw leven ingeblazen, in 2015 kwam er  een speciale lustrumcommissie. Ondertussen formeerden we een congresondersteuningscommissie, die onder andere meedenkt over het draaiboek en op de congresdag zelf hand- en spandiensten verricht. Zo mobiliseer je niet alleen mensen voor de vereniging, het leidt ook tot nieuw enthousiasme voor bestuurs- en commissiefuncties.

Die samenwerking moet je kunnen en willen bewerkstelligen, waarbij je her en der wel je eigen koers moet durven varen. Je moet ook af en toe besluitvaardig zijn. Terugkijkend denk ik dat we het met elkaar goed gedaan hebben. Zeker als je het enorme concurrerende congresaanbod bekijkt, het feit dat we meerdere doelgroepen willen bedienen en ook nog eens behoefte hebben aan thematiek. Als je dan als vereniging in deze tijd standaard méér dan 300 deelnemers per congres mag begroeten, dan mag je daar best trots op zijn.”

IJslandse paarden

De vrijkomende tijd heeft Mark inmiddels opgevuld. Naast coördinator van de instructeursopleiding ten behoeve van IJslandse paarden – een functie die hij al jaren vervult – coördineert hij nu tevens de vervolgopleiding die dit najaar bij de KNHS in Ermelo gestart is. “Daarnaast blijf ik natuurlijk in de NVvP actief, ter ondersteuning van mijn opvolgster in het bestuur Ilara Zerbo. En er zal ongetwijfeld nog wel meer verenigingswerk zijn waar ik me voor kan inzetten. Ik ben en blijf een NVvP’er.”


Privacy Polis     Secretariaat: Postbus 34  1633 ZG Avenhorn  T 0229 540 148  E info@nvvp.org

Secretariaat: Postbus 34  1633 ZG Avenhorn 
T 0229 540 148  F 0229 543 467 
E info@nvvp.org

© NVvP | Realisatie: Makari.nl