Fundamenteel online

Prevention and therapy of periodontal diseases and oral malodour

Poetsen

Het eerste deel van het onderzoek heeft een aantal specifieke instructies voor de dagelijkse mondhygiëne onderzocht. Zoals: geeft het linguaal starten met poetsen van de onderkaak een beter resultaat dan starten aan de buccale zijde van de bovenkaak? Een ander advies is om vóór het poetsen te spoelen met water. Hierdoor zou mogelijk de tandplaque ‘voorgeweekt’ worden en daardoor gemakkelijker te verwijderen zijn. Het gebruik van een ‘droge’ tandenborstel (borstel zonder tandpasta en vooraf niet natgemaakt met water) zou ook kunnen bijdragen aan een verbeterde tandplaqueverwijdering. Echter, uit de onderzoeken in dit proefschrift blijkt dat de verschillende mondhygiëne-instructies en -adviezen geen significante verbetering opleveren. Uiteindelijk zal het erom gaan dat alle tandoppervlakken met de borstel geraakt en gepoetst worden.
 

Spoelen

In een ander onderdeel van het proefschrift werd geëvalueerd in hoeverre slechte ochtendadem verminderd kan worden met specifieke interventies. Er is gekeken naar de effectiviteit van het drinken van een glas water ten opzichte van grondig spoelen met water. Het bleek dat de slechte ochtendadem alleen al afneemt door een glas water te drinken of door met een slokje water te spoelen. In de tweede studie is een combinatie van een tand- en tonggel, mondspoelmiddel, tongreiniger en tandenpoetsen vergeleken met tandenpoetsen met een gewone fluoride-tandpasta. De combinatie van tandenpoetsen, tongreinigen en een mondspoelmiddel liet na 24 uur en na langere tijd (drie weken) een significante reductie zien op de slechte adem in vergelijking met alleen poetsen met een gewone tandpasta. Het reinigen van de tong en het gebruik van een spoelmiddel is voor mensen met een slechte ochtendadem een waardevolle aanvulling.
Daarnaast bevat het proefschrift een tweetal systematische literatuuronderzoeken. Eén daarvan is een overzicht plus analyse van de effectiviteit van verschillende mondspoelmiddelen die actieve ingrediënten bevatten, met als doel de hoeveelheid tandplaque en gingivitis te reduceren. Ondanks dat de algemene mondverzorging onder de gehele bevolking de laatste decennia is verbeterd, blijft er namelijk ruimte en noodzaak om de zelfzorg te optimaliseren. Aanvullend op tandenpoetsen, om plaque en gingivitis op lange termijn te reduceren, zijn mondspoelingen met chloorhexidine of essentiële oliën effectief.
 

Koelen

Het tweede systematische literatuuronderzoek beoordeelt of actieve ingrediënten in spoelmiddelen, die gebruikt worden in ultrasone apparatuur, een additioneel effect opleveren in de behandeling van parodontitispatiënten. Antibacteriële spoelmiddelen, zoals koelvloeistof in ultrasone apparatuur, hebben geen toegevoegd effect op het behandelresultaat bij parodontitispatiënten. Water als koelvloeistof is voldoende effectief en heeft belangrijke voordelen: het schuimt bijvoorbeeld niet en is kleurloos.
 

Conclusie

Niet één specifieke instructie, zoals onderzocht in het proefschrift, maar juist alle verschillende mondhygiëne-aspecten tezamen zijn van invloed op de effectiviteit van de tandplaqueverwijdering. Dit bij elkaar is uiteindelijk wat bijdraagt aan tandplaqueverwijdering. Water is effectief in het reduceren van slechte adem en als koelvloeistof van ultrasoon. Hoe lang het effect van water op slechte adem aanhoudt, is niet onderzocht. Maar bij dagelijks gebruik van een combinatie van middelen die speciaal gericht zijn tegen slechte adem is er na drie weken nog steeds een significant effect. Chloorhexidine en essentiële oliën zijn op dit moment de meest effectieve spoelmiddelen tegen plaque en gingivitis.

 

Om de geuren van het tongoppervlak goed te leren ruiken (essentieel voor het onderzoek naar slechte ochtendadem), volgde Eveline een speciale training aan de Universiteit van Bristol. Benieuwd hoe dat gaat? Ze vertelt er hier meer over.

 

De digitale versie van het volledige proefschrift is via het scannen van de QR-code te lezen.

 


Privacy Polis     Secretariaat: Postbus 34  1633 ZG Avenhorn  T 0229 540 148  E info@nvvp.org

Secretariaat: Postbus 34  1633 ZG Avenhorn 
T 0229 540 148  F 0229 543 467 
E info@nvvp.org

© NVvP | Realisatie: Makari.nl