Gezond fundament

Richtlijn Parodontologie in de Algemene Praktijk

De afgelopen jaren is gewerkt aan de nieuwe richtlijn Parodontologie in de Algemene Praktijk, waarbij alle stakeholders betrokken zijn geweest. De nieuwe richtlijn wordt gekenmerkt door een belangrijke wijziging ten opzichte van het momenteel gehanteerde paroprotocol: de DPSI wordt vervangen door de nieuwe vereenvoudigde screeningsmethode PPS (periodiek parodontaal screenen).

Klik  hier om de richtlijn te downloaden. Om dit PDF bestand goed te kunnen gebruiken opent u het bestand vanuit  Adobe Acrobat Reader. Door middel van het klikken op de cijfers in de flowchart (pag 4) wordt u verwezen naar de betreffende beschrijving van de richtlijn. Klik  hier om de richtlijn te downlaoden waarbij de verwijzingen naar de bijbehorende artikelen in de richtlijn zijn geactiveerd.

DPSI wordt PPS
De nieuwe richtlijn wordt gekenmerkt door een belangrijke wijziging ten opzichte van het paroprotocol, dat momenteel gehanteerd wordt in de algemene praktijk: de DPSI is vervangen door de nieuwe screeningsmethode PPS. Deze PPS is anders ingericht (meer screening, geen diagnostiek), waarmee het risico op over-/undertreatment wordt verminderd. Hiermee wordt de behandelaar gemotiveerd om nadrukkelijk te kijken naar het type patiënt in de behandelstoel.
 
Ondersteuning
Om u te ondersteunen bij het wennen aan de nieuwe richtlijn, krijgt u als NVvP-lid een handige flowchart toegestuurd.  Daarnaast ontvangt u het naslagwerk ‘Diagnostiek van parodontale aandoeningen’, geschreven door prof dr. Fridus van der Weijden en uitgegeven bij AccreDidact. Tijdens de roadshows wordt de richtlijn nog eens uitvoerig toegelicht. 
 
Transitiejaar
Het werken volgens een nieuwe methodiek kost tijd en moeite. Daarom is 2020 aangeduid als transitiejaar. Deze periode is tevens nodig voor de vereiste aanpassing van de UPT-codes. Een speciale commissie buigt zich inmiddels hierover en onderhoudt daartoe de nodige contacten met de NZA. Vanaf 2021 wordt de nieuwe richtlijn daadwerkelijk formeel in gebruik genomen. 

 


Privacy Polis     Secretariaat: Molenweg 4  9967 TG Eenrum  T 06 40 68 25 26  E info@nvvp.org

Secretariaat: Molenweg 4  9967 TG Eenrum 
T 06 40 68 25 26 
E info@nvvp.org

© NVvP | Realisatie: Makari.nl