Fundamenteel online

Terugblik Paro 8.0 & Partners

De highlights van het NVvP Lustrumcongres 2016

Hoe vat je een omvangrijk lustrumcongres, met meerdere lezingen in verschillende zalen, kort en bondig samen? Elmira Boloori van de Sectie Parodontologie bij ACTA, ging de uitdaging aan. Met succes, zoals u hieronder kunt lezen in de terugblik op 'Paro 8.0 & Partners'.

Tijdens de voordracht van Hanneke de Valk lag de nadruk op de agressieve vorm van Aggregatibacter Actinomycetemcomitans (A.a.), te weten de JP2 variant. Deze JP2 kloon komt vaker voor bij mensen met een Noord-Afrikaanse afkomst en kan bij jongeren een snellere en agressievere vorm van parodontitis teweegbrengen.

In een interessante presentatie vertelde Ralph Moorman over effecten van onze voeding op hormoonhuishouding. Hij adviseerde puur en onbewerkt voedsel te gebruiken, gevarieerd te eten, suikers te beperken en zoveel mogelijk gluten- en lactosevrij te eten. Bovendien gaf hij aan dat het realistischer is om 80% van de tijd gezond te eten en 20% minder gezond, in plaats van 100% van de tijd proberen om gezond te eten.

Paul Sipos vertelde over implantaten als Magic Bullets. Aan de hand van mooie klinische foto’s behandelde hij de vragen of een element behouden kan blijven, of een implantaat na extractie nodig is en welke behandeloverwegingen er zijn.

Edith Groenendijk begon haar lezing met pijnlijke filmpjes waarbij mensen ietwat ongelukkig op hun gezicht vielen. Zij wilde ons namelijk vertellen over het ‘Immediate Replacement Protocol’ (IPP) in het esthetische gebied, een protocol in 2007 beschreven door Staas en Groenendijk. In geval van ‘immediate replacement’ wordt een gebitselement na extractie meteen vervangen door een implantaat en wordt er onmiddellijk een noodkroon geplaatst.

Deborah M. Lyle besprak namens Waterpik Inc. het wetenschappelijk bewijs voor het gebruik van interdentale reinigingsmiddelen. Aan de hand van verschillende systematische reviews werd gekeken hoe Evidence Based Dentistry klinische behandeling kan beïnvloeden. 

Tijdens de voordracht van onze Leuvense collega Andy Temmerman lag de nadruk met name op de verschillende manieren om een sinusbodemelevatie uit te voeren en wat de voor- en nadelen en indicatiegebieden van bepaalde technieken zijn. Ondanks dat Temmerman een aantal indrukwekkende casus liet zien, gaf hij aan dat de toepassing van korte implantaten steeds meer terrein zal winnen.

In een boeiend verhaal legde Melle Vroom de verschillende botopbouwprocedures uit. Met name het gebruik van d-PTFE membraan werd benadrukt. Door gebruik van dit membraan is het goed mogelijk om na een extractie kaakhoogte te behouden. Hierdoor kan er minder behoefte zijn aan botaugmentatie ter voorbereiding op de implantaatbehandeling.

Op uitnodiging van Philips en onder zeer grote belangstelling presenteerde Bruno Loos de relatie tussen parodontitis en hart- en vaatziekten. Met behulp van de meest actuele literatuur concentreerde de presentatie zich met name op het onderzoek dat de afgelopen jaren in Nederland heeft plaatsgevonden.

Paul Savelkoul wist de aanschouwers met een aanstekelijk enthousiasme wegwijs te maken in de laatste ontwikkelingen op het gebied van de diagnostiek van de mondflora. Er werd stilgestaan bij de traditionele manier van kweken, maar ook de voor- en nadelen ten opzichte van qPCR werden besproken.

Tijdens de lezing van Wouter Taal konden we lachen om (reclame)filmpjes die rouleren op social media. Reclame maken op social media door middel van filmpjes kan heel doeltreffend zijn. Het is alleen lastig om een filmpje viraal te laten gaan via social media. Wouter legde ons uit hoe je dit voor elkaar krijgt. Dit kan bijvoorbeeld door middel van neuromarketing, waarin bepaalde foto’s de gevoelens en gedachten van mensen kunnen beïnvloeden.

Elmira Boloori, Sectie Parodontologie, ACTA

    

 


Privacy Polis     Secretariaat: Postbus 34  1633 ZG Avenhorn  T 0229 540 148  E info@nvvp.org

Secretariaat: Postbus 34  1633 ZG Avenhorn 
T 0229 540 148  F 0229 543 467 
E info@nvvp.org

© NVvP | Realisatie: Makari.nl