Fundamenteel online

Zes vragen aan Jeroen Zweers

Jeroen Zweers ontving dit jaar zijn definitieve erkenning NVvP. Wat drijft hem en welke uitdagingen houden hem gemotiveerd?

1. Waarom heb je voor tandheelkunde gekozen?

“Dit was in eerste instantie voor mij geen logische vervolgstap na het VWO. Binnen mijn familie waren er geen mensen met een medische achtergrond. Het had ook niet veel gescheeld of ik was op de Wageningen Universiteit terechtgekomen. Het technische aspect in combinatie met patiëntencontact in de tandheelkunde heeft mijn interesse gewekt en mij doen besluiten tandheelkunde te gaan studeren. In de leukste studiestad natuurlijk: Groningen.”

2. Waarom parodontologie na de opleiding tandheelkunde?

“Na enige tijd als algemeen practicus te hebben gewerkt, voelde ik de noodzaak om mij in het vakgebied te verdiepen. De implantologie trok hierbij in eerste instantie mijn aandacht. Daarnaast kwam ik al snel tot de conclusie dat voor voorspelbaar duurzaam restauratief handelen bij de patiënt een gezond en goed fundament noodzakelijk is. De parodontologie is hiervan de basis. De wetenschappelijke benadering van de parodontologie en implantologie heeft mij veel gebracht en mij als tandarts op een andere manier naar de mond leren kijken. Een leuke anekdote is dat de collegae parodontologen Melle Vroom en Lodewijk Gründemann mij tijdens een cursus voor Friese tandartsen uiteindelijk hebben overgehaald om te gaan solliciteren voor de opleiding parodontologie aan het ACTA.”

3. Hoe hou je jezelf gemotiveerd?

“Dat gaat bijna vanzelf. De parodontologie is bij uitstek een vakgebied waarbij een gemotiveerde patiënt noodzakelijk is voor een succesvol resultaat van de behandeling. Dit bereik je alleen wanneer je zelf ook een gemotiveerde indruk maakt op de patiënt. Ik ben van nature positief ingesteld. Een evaluatiemoment na de behandeling is een goed moment om te beoordelen of de positieve insteek het gewenste resultaat heeft opgeleverd. Daarnaast is het contact met verwijzers en het geven van lezingen een extra drijfveer om up to date te blijven binnen het vakgebied.”

4. Wat is er minder leuk aan je vak?

“Als parodontoloog werk je veelal samen met een verwijzend tandarts of mondhygiënist. Dit betekent regelmatige schriftelijke verslaglegging over de stand van zaken op een duidelijke manier verwoord. Het heeft mij in het begin veel tijd gekost om hier een vorm aan te geven.”

5. Omschrijf je vakgebied in enkele woorden?

“Wetenschappelijk, communicatie, een gezonde mond in een gezond lichaam.”

6. Wat zijn je grootste uitdagingen in het vakgebied?

“De uitdaging is niet om het gebit gezond en ontstekingsvrij te krijgen, maar ontstekingsvrij te houden. Dit vraagt veel inzet van patiënt en behandelaar en periodieke aansturing waar nodig. Ik heb gemerkt dat de benadering van het parodontale- of peri-implantaire probleem bij iedere patiënt anders is en de motivatie toegespitst moet zijn op de individuele casus. We hebben een duidelijk paroprotocol dat als basis fungeert voor de parodontale therapie, maar een op het individu toegespitste behandeling is essentieel.”

Naam: Jeroen Zweers

Leeftijd: 32 jaar

Tandheelkunde gestudeerd: Rijksuniversiteit Groningen, 2003-2008

Specialisatieopleiding parodontologie gevolgd: ACTA, 2010-2013

Aanvullende aandachtsgebieden: Interactie parodontale problematiek met de algehele gezondheid “Periodontal Medicine”, parodontaal biotype en mucogingivale chirurgie.

Nu werkzaam: als parodontoloog in de Parodontologie Praktijk Groningen en Parodontologie Praktijk Leeuwarden

Privésituatie: samenwonend

 


Privacy Polis     Secretariaat: Postbus 34  1633 ZG Avenhorn  T 0229 540 148  E info@nvvp.org

Secretariaat: Postbus 34  1633 ZG Avenhorn 
T 0229 540 148  F 0229 543 467 
E info@nvvp.org

© NVvP | Realisatie: Makari.nl