Gezond fundament

Tandarts

De tandarts ken je natuurlijk van de controle en behandeling van je gebit. Daarnaast controleert de tandarts ook de kwaliteit van je tandvlees. Dit doet hij met behulp van de Dutch Periodontal Screening Index (DPSI). Deze screeningindex werd in 1998 geïntroduceerd en maakt sinds die tijd vast onderdeel uit van de jaarlijkse controle van je gebit. De DPSI werkt als volgt: je tandvlees krijgt een score en aan de hand van die score volgt er een behandelbehoefte.


DPSI

Score 0: Het tandvlees is gezond, er is niets aan de hand.
Score 1: Het tandvlees is ontstoken door tandplaque, waardoor het bloedt. Er is sprake van gingivitis.
Score 2: Naast ontsteking van het tandvlees is ook tandsteen aangetroffen.
Score 3-: Het ontstoken tandvlees laat een beetje los van de tanden en kiezen. Er is sprake van parodontitis.
Score 3+: Het ontstoken tandvlees laat los van de tanden en kiezen en is teruggetrokken; de wortel ligt gedeeltelijk bloot.
Score 4: Een verdere verslechtering van de situatie als omschreven bij cijfer 3.

Heb je heel weinig tandsteen, dan zal de tandarts, de mondhygienist of de preventie-assistente dit weg kunnen halen. Is er sprake van meer tandsteen, dan zal de tandarts of de mondhygienist een uitgebreidere behandeling uit moeten voeren. Bij een DPSI-score van 3- of hoger is er meer aan de hand dan ontstoken tandvlees. Dan is een vervolgafspraak nodig, waarin meer tijd wordt uitgetrokken voor een inventarisatie van de problemen. Een verwijzing naar een in tandvlees problemen gespecialiseerde tandarts, de parodontoloog, is een andere optie.

Privacy Polis     Secretariaat: Molenweg 4  9967 TG Eenrum  T 06 40 68 25 26  E info@nvvp.org

Secretariaat: Molenweg 4  9967 TG Eenrum 
T 06 40 68 25 26 
E info@nvvp.org

© NVvP | Realisatie: Makari.nl