Gezond fundament

Gingivitis: ontstoken tandvlees

De ontsteking die in de rand van het tandvlees zit, wordt gingivitis genaamd. Door de ontsteking gaat het tandvlees losser van de tanden en kiezen zitten. De smalle spleet tussen tandvlees, tanden en kiezen (de pocket), wordt wat dieper. Bij gezond tandvlees is de pocket hooguit 3mm diep, het tandvlees zit op het normale niveau vast aan de tand. Bij gingivitis kan de pocket iets dieper worden. Dit komt door de zwelling die door de ontsteking ontstaat. Zo'n diepere pocket vormt een prima plekje voor tandplaque en is bovendien lastiger schoon te maken. Maar schoonmaken móet: als je niets aan gingivitis doet, verergert de situatie en kan de gingivitis overgaan in parodontitis.
 

De verschijnselen

Het lastige van gingivitis is dat je het zelf niet altijd kunt constateren. Ontstoken tandvlees kan rood, slap en gezwollen zijn. Ook kan het gaan bloeden bij het poetsen of het eten. Maar dat hóeft niet zo te zijn: deze verschijnselen zijn lang niet altijd aanwezig. Dus als je tandvlees niet gaat bloeden bij het poetsen of eten, wil dat nog niet zeggen dat het tandvlees gezond is. Vooral daarom ook is een regelmatig bezoek aan de tandarts of mondhygiënist zo belangrijk: zij kunnen constateren of je last hebt van gingivitis of niet.


 


Gingivitis opsporen

De tandarts of mondhygiënist kan gingivitis opsporen met een zogenoemde pocketsonde. Met de pocketsonde wordt voorzichtig het geultje tussen tand en tandvlees (de pocket) afgetast. Als de pocket dieper is geworden of als daarbij bloeding optreedt, is het tandvlees ontstoken. Je kunt dan bij je tandarts of mondhygiënist een afspraak maken om je gebit te laten reinigen en, waar dat nodig is, glad of gladder te laten maken. Wanneer je vervolgens zelf je gebit optimaal schoonhoudt, zal de ontsteking verdwijnen en gaat het tandvlees weer vaster om je tanden en kiezen liggen.

Zorg daarom dat je regelmatig je gebit laat controleren. Zo voorkom je dat een eventueel aanwezige gingivitis verergert of weer terugkomt.

 

Gingivitis voorkomen?

Wat kun je zelf doen om gingivitis te voorkomen? Het antwoord op die vraag luidt: je mond zo goed mogelijk schoonhouden, zorgen dat de plaque geen kans krijgt. De tandarts of mondhygiënist kan uitleggen hoe je de tandplaque het beste kunt weghalen m.b.v. een tandenborstel, ragers, tandenstokers of floss. Een goede mondhygiëne is de basis!

Tandsteen kun je niet zelf weghalen, hiervoor moet je naar de tandarts of mondhygiënist. Door een goede dagelijkse mondhygiëne, indien nodig gecombineerd met het verwijderen van tandsteen en gladmaken van de tandoppervlakken door de tandarts of mondhygiënist, zal gingivitis normaal gesproken binnen een aantal dagen verdwijnen. Als je dan je mond dagelijks goed schoonhoudt, kun je voorkomen dat er opnieuw gingivitis ontstaat.

Privacy Polis     Secretariaat: Molenweg 4  9967 TG Eenrum  T 06 40 68 25 26  E info@nvvp.org

Secretariaat: Molenweg 4  9967 TG Eenrum 
T 06 40 68 25 26 
E info@nvvp.org

© NVvP | Realisatie: Makari.nl