Gezond fundament

Parodontitis:
het kaakbot wordt afgebroken

Als je gingivitis hebt en je doet er niets aan, dan kan de ontsteking in de tandvleesrand verergeren en zich uitbreiden in de richting van het kaakbot. Het tandvlees laat hierdoor los van de tanden en kiezen. In de ruimte die zo ontstaat tussen het tandvlees en de tanden/kiezen (de pocket), vormt zich weer nieuwe tandplaque. De ontsteking verplaatst zich dan verder de diepte in, het kaakbot wordt afgebroken en de pockets worden nog dieper. In deze diepe pockets verkalkt de tandplaque gedeeltelijk tot tandsteen. Deze voortschrijdende ontsteking (waarbij het kaakbot afbreekt), heet parodontitis. Door parodontitis kan er zó veel kaakbot worden afgebroken, dat de tanden en kiezen los
gaan staan en uiteindelijk uitvallen.


De verschijnselen van parodontitis

Bij parodontitis kan het tandvlees rood, slap en gezwollen zijn en gaan bloeden bij het poetsen of bij het eten. Het tandvlees kan op den duur gaan terugtrekken. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op parodontitis. Tanden en kiezen kunnen bovendien gevoeliger worden voor temperatuurverschillen en bij bijtkracht. Soms gaan tanden losser staan of ontstaat er een ruimte tussen de tanden die er eerst niet was. Vaak kunnen deze verschijnselen ook afwezig zijn! Daardoor kan parodontitis lang onopgemerkt blijven. Ook hiervoor geldt dus: laat regelmatig je gebit controleren door je tandarts en/of mondhygiënist.


Zo weet je of je parodontitis hebt

Je tandarts en/of mondhygiënist kunnen met zekerheid vaststellen of je parodontitis hebt. Zij controleren de diepte van de pockets van je tandvlees met een zogeheten pocketsonde. Zij noteren dan onder andere ook de bloedingen en de beweeglijkheid van je tanden en kiezen. Op röntgenfoto's kan vervolgens worden vastgesteld of en hoeveel kaakbot er rondom de wortels van de tanden en kiezen is verdwenen.


Wie krijgt parodontitis?

Voor een groot deel is gevoeligheid voor parodontitis afhankelijk van erfelijke factoren. Dat wil zeggen dat niet iedereen parodontitis krijgt. Het betekent wel dat, àls blijkt dat je gevoelig bent voor parodontitis, dit niet te veranderen is. Je zult dus altijd meer aandacht moeten besteden aan de gezondheid van je tandvlees. Verder is van belang om te weten dat er per persoon verschillende soorten en aantallen bacteriën in de tandplaque voorkomen. Ook de agressiviteit van de bacteriën kan sterk verschillen. Hierdoor kan de tandplaque van de ene persoon veel schadelijker zijn dan die van een ander.

Daarnaast speelt de weerstand van je lichaam tegen bacteriën in de tandplaque een belangrijke rol. Je bent dan "gevoelig voor parodontitis". Roken vormt hierbij een extra risico: roken vermindert de weerstand tegen bacteriën in tandplaque.

Omdat de werking van het afweersysteem voor een groot deel erfelijk bepaald is, is het belangrijk dat ouders, die gevoelig zijn voor parodontitis, extra alert zijn op tandvleesproblemen bij hun kinderen.


De aanpak van parodontitis: wie doet wat?

Bij parodontitis is het tandvlees losgelaten van de tanden en kiezen. De tandplaque/tandsteen zit boven de tandvleesrand en onder de tandvleesrand in de verdiepte pockets. De tandplaque bóven de tandvleesrand kun je zelf verwijderen met behulp van een goede mondhygiëne . De tandplaque ónder de tandvleesrand kun je niet zelf verwijderen. Dat moet de tandarts of mondhygiënist doen.

Door de combinatie van een goede mondhygiëne en professionele behandeling kan parodontitis dus genezen. Er wordt dan geen kaakbot meer afgebroken. Maar: het kaakbot dat verloren is gegaan, komt niet meer terug. En, als de mondhygiëne weer verslechtert, komen de ontsteking en de verdieping van de pocket altijd weer terug.


Vraag de tandarts of mondhygiënist om advies als ...

- het tandvlees bloedt bij het tandenpoetsen of het eten van harde dingen, zoals appels; - het tandvlees gevoelig of pijnlijk is bij het tandenpoetsen;
- het tandvlees terugtrekt, zodat het lijkt of de gebitselementen langer worden;
- de stand van één of meer tanden vanzelf verandert; gebitselementen los gaan staan;
- je last hebt van een vieze smaak;
- je last hebt van een 'slechte adem'.


Gevorderde parodontitis: tanden en kiezen gaan losstaan

Pas in een gevorderd stadium van parodontitis kunnen er klachten ontstaan. Tanden en kiezen kunnen gaan losstaan of er kan ruimte tussen de tanden en kiezen komen. En omdat bij terugtrekkend tandvlees de wortels gedeeltelijk bloot komen te liggen, kunnen de tanden en kiezen erg gevoelig zijn bij het poetsen. Ze kunnen ook erg gevoelig zijn bij het eten of drinken van warme, koude, zoete of zure dranken en spijzen. Ook het aanzicht speelt een rol: als het tandvlees ver is teruggetrokken, ziet dat er niet mooi uit. Door parodontitis kan er uiteindelijk zoveel kaakbot verloren gaan, dat de tanden en kiezen al hun houvast verliezen en uitvallen.

Privacy Polis     Secretariaat: Molenweg 4  9967 TG Eenrum  T 06 40 68 25 26  E info@nvvp.org

Secretariaat: Molenweg 4  9967 TG Eenrum 
T 06 40 68 25 26 
E info@nvvp.org

© NVvP | Realisatie: Makari.nl