Een gezonde basis

Dr. J. J. van Es

Rondom de bovenmolaar: Anatomie en Pathologie van de Kaakholte in relatie tot tandheelkundig (be)handelen

​Dr. van Es voltooide in 1985 en 1990 zijn tandarts- en artsexamen aan de Rijks Universiteit te Utrecht en was tussen 1985 –1990 waarnemend algemeen practiserend tandarts. In de periode van 1990-1992 was dr. van Es werkzaam als arts-assistent KNO-heelkunde in het Militair Hospitaal “dr. A. Mathijsen” en kaakchirurg in het St. Radboud te Nijmegen. De opleiding tot kaakchirurg werd voltooid in 1996 in het Academisch Ziekenhuis Utrecht.

Sinds 2001 is dr. van Es staflid op de afdelingen mondziekten,  kaak- en aangezichtschirurgie van het Academisch Ziekenhuis Utrecht en de dento-maxillofaciale pediatrie van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Sinds 2006 is hij ook werkzaam in het Diakonessenhuis te Utrecht.

Speciale interesses van dr. van Es zijn: Hoofd-Hals oncologie, met name afwijkingen van speekselklieren, mondmucosa en gezichtshuid en groeistoornissen van het craniofaciale skelet, waaronder schisis.

De kaakholte of sinus maxillaris vormt de overgang tussen kaak en neus. De tandarts kan in de dagelijkse praktijk daar regelmatig mee te maken krijgen: Enerzijds kan, als gevolg van dentale pathologie of een tandheelkundige ingreep, een sinus-probleem ontstaan. Anderzijds kunnen, als gevolg van primaire neusbijholte problemen tandheelkundige klachten ontstaan.

Deze voordracht geeft een overzicht over de anatomie, fysiologie en pathologie van de kaakholte, specifiek in relatie tot uw tandheelkundig (be)handelen: Vanuit een tandheelkundige invalshoek: Daarbij is er aandacht voor dentale (periapicale en parodontale) infecties in relatie tot de sinus, het sinus empyeem en de oro-antrale fistel. Tevens worden de effecten van implantologie tot in de sinus besproken en (problemen gerelateerd aan) het gebruik van bot(vervangers) voor sinus-bodem elevatie. Een andere invalshoek is die vanuit de primaire sinuspathologie, zoals rhinogene infecties en zeldzame sinus tumoren: Die kunnen klachten geven, waarvoor patiënten in eerste instantie uw praktijk bezoeken.

Robert_van_Es.jpg