Een gezonde basis

Aukje Bouwman & Camille Cammaert

Van pulpa tot pocket. De route van de paro-endolaesie

Infectie speelt een cruciale rol bij aandoeningen van zowel het endodontium als het parodontium. Het pulpodentinale complex is doorgaans goed beschermd tegen schadelijke invloeden dankzij intact hard tandweefsel. Het parodontaal ligament, wortelcement en alveolair bot  zijn voldoende beschermd tegen de micro-organismen die in de mond aanwezig zijn dankzij een intacte gingivale aanhechting. Bovengenoemde weefsels  staan in verbinding via het foramen apicale, accessorische kanalen en dentinetubuli.

Deze nauwe anatomische relatie roept belangrijke vragen op: Wat is het effect van een necrotisch geïnfecteerde wortelkanaalinhoud op het parodontium? Wat is de invloed van parodontale infecties en ontstekingsprocessen op de pulpa? Hoe beïnvloedt de behandeling van een necrotische pulpa het parodontium? En hoe reageert de pulpa op subgingivale reiniging en het herstel van het parodontium?

Daarnaast kunnen door deze verwevenheid diagnostische uitdagingen ontstaan: Het is vaak lastig te bepalen of een laesie endodontisch of parodontaal van oorsprong is, wat directe gevolgen heeft voor de juiste behandelkeuze en prognose.

In deze duopresentatie worden bovenstaande vragen aan de hand van klinische casussen beantwoord en belichten we de diagnostische uitdagingen. De klassieke voorbeelden worden afgewisseld met complexe klinische situaties zoals dento-alveolair trauma, wortelresorptie, verticale wortelfracturen en lokale schade veroorzaakt door tongpiercings.

Leerdoelen:

  • Het herkennen van de oorsprong van een laesie: endodontisch of parodontaal.
  • Het vaststellen van de juiste behandelaanpak op basis van de diagnose met inachtneming van het belang van een integrale benadering in de behandeling.
  • Inzicht verkrijgen in de onderlinge beïnvloeding tussen endodontische en parodontale processen.


Drs. A.G.M. (Aukje) Bouwman studeerde in februari 2000 af als tandarts in Nijmegen. Vervolgens werkte zij als medewerker en waarnemer in verschillende algemene praktijken. Van september 2002 tot oktober 2005 volgde zij de MSc opleiding tot tandarts-endodontoloog aan het ACTA. Na afronding van deze opleiding is zij werkzaam bij de afdeling tandheelkunde van het Radboudumc, waar ze studentenonderwijs en postacademisch onderwijs verzorgt op het gebied van de endodontologie. Daarnaast werkt zij in de verwijspraktijk voor endodontologie te Nijmegen.

Aukje.png

Drs. C.T.R. (Camille) Cammaert behaalde in 2000 zijn tandartsdiploma aan het Radboud UMC Nijmegen. Vier jaar later rondde hij daar ook de postdoctorale opleiding Parodontologie af. Sinds 2004 is hij een door de NVvP erkend parodontoloog.
Camille is een van de vier partners van de Praktijk voor Parodontologie en Implantologie Nijmegen, een verwijspraktijk die in 1988 werd opgericht door zijn vader en sindsdien erkend is als NVvP-verwijsadres. De praktijk is uitgegroeid tot een multidisciplinair centrum dat tandartsen in Oost-Nederland ondersteunt bij complexe tandheelkundige casuïstiek.

Camille.png