Een gezonde basis

Mw. Mayke Drost

Van Lingua tot Lach: Navigeren door Tongdisfunctie voor Mondgezondheid

Een lezing over de functie van de tong en de evaluatie van mondfrnulums.
De tond is een orgaan met 8 spierparen, speelt een essentiële rol in het verwerken van voedsel en helpt bovendien bij het handhaven van een gezonde mond; de lingua, ofwel: de tong. Helaas blijkt de tong niet bij iedereen even goed te functioneren. Zo is van oudsher bekend dat korte tongriemen vaak voorkomen bij baby’s met voedingsproblemen. In de praktijk zien we echter ook volwassenen met een beperkend frenulum, waardoor de tong niet doet wat deze zou moeten doen. Wanneer de tong niet goed functioneert, kunnen ernstige gezondheidsproblemen ontstaan.

In deze lezing legt Mayke Drost, logopedist met expertise op het gebied van Oro- Myofunctionele Therapie (OMFT), de nadruk op het belang van het signaleren van een optimale tongfunctionaliteit, met speciale aandacht voor strakke tongriemen en de rol van de logopedist bij de behandeling ervan. Moet er altijd een frenulotomie worden uitgevoerd bij een korte tongriem? En wanneer is het behandelen van een lipbandje geïndiceerd? Deze vragen zullen worden besproken, met het oog op het begrijpen van de mogelijke gevolgen van een verstoorde tongfunctionaliteit, zoals mondademen, scheve tanden, snurken en zelfs slaapapneu.

Tijdige interventie is essentieel voor het bevorderen van een gezonder leven. Daarom zal in deze lezing worden ingegaan op de therapeutische aanpak, met specifieke aandacht voor OMFT. Door tijdige signalering van een onjuiste tongfunctionaliteit kunnen tandartsen en orthodontisten een significante bijdrage leveren aan het herstellen van een optimale mondgezondheid.

Mayke-Drost.png

Mayke Drost, OMFT-gespecialiseerd logopedist. Mayke Drost besloot na een carrière in de radiowereld om de schoolbanken weer in te gaan. In 2018 studeerde zij af als logopedist. Terwijl ze Mondeling Logopedie in Amersfoort opzette, werkte zij als allround logopedist in Leusden, waar ze zich specialiseerde in oro-myofunctionele therapie (OMFT). Sinds 2020 werkt Mayke met diverse tandartspraktijken samen aan het signaleren en behandelen van afwijkende mondgewoonten. Funfact: Mayke werd als tiener door de orthodontist naar logopedie verwezen voor een tongpers. Dit is succesvol behandeld, waardoor ze ook persoonlijke ervaring heeft met het belang van OMFT op een goede gezondheid.