Een gezonde basis

Natasha Lioubavina-Hack

Flap- en flaplesstechnieken voor behandeling van gingivale recessies

Tegenwoordig zien we vaak gingivale recessies bij patiënten die verschillende problemen kunnen veroorzaken: esthetiek, gevoeligheid voor koud en warm. Sommige mensen vinden de recessies zorgelijk vooral als deze na eerder uitgevoerde orthodontische behandeling zijn ontstaan.

De videopresentatie richt zich op toepassing van flap- en flappless (tunneling) techniek voor bedekking van enkele en multiple gingivale recessies. Wanneer, waar en waarom wordt er voor een bepaalde chirurgie gekozen? De factoren zoals classificatie van de recessies, locatie, type van het gingivale fenotype en aanwezigheid van erosieve poetsdefecten spelen een belangrijke rol in de behandelplanning. De voordelen van de atraumatische techniek van het nemen van palatinaal bindweefseltransplantaat en de lange termijn resultaten van bedekking van diepe gingivale recessies worden gepresenteerd.

Natasha Lioubavina-Hack stuudeerde in 1989 af als tandarts aan het Moskou Medical Stomatological Instituut. Vervolgens volgde ze een tweejarige post-graduate training aan de afdeling parodontologie. Van 1991 tot 1997 was ze werkzaam op de afdeling voor parodontologie van het Royal Dental College in Aarhus, Denemarken waar ze de opleiding ”Master of Science Program in Periodontology” volgde en, in het team van professor T. Karring, experimentele en klinische projecten uitvoerde omtrent GTR, GBR en het gebruik van Nd:YAG laser in parodontologie. Een aantal projecten is in samenwerking met de universiteiten te Göteborg en Bern uitgevoerd. In 2000 is zij gepromoveerd aan de Universiteit te Aarhus met een proefschrift over GBR met groeifactoren. Zij heeft voordrachten gegeven op internationale en nationale congressen en vijf wetenschappelijke internationale prijzen ontvangen op prestigieuze congressen zoals EuroPerio I, EAO, Nobel Worldtour en IADR (E. Hatton Award) en een aantal artikelen gepubliceerd.

In Nederland heeft zij in de Tandartsengroepspraktijk te Zaltbommel en in de Praktijk voor Parodontologie te Rotterdam gewerkt.

Vanaf 2005 is zij eigenaar van verwijspraktijk Kliniek De Meern: Parodontologie en Implantologie. Zij is erkend als tandarts-parodontoloog NVvP en als tandarts-implantoloog NVOI.

Natasha_Lioubavina_Hack_.png