NVvP-NVvE najaarscongres
'Dieper kijken'
De keuze tussen behoud of vervanging van een element vereist maatwerk en interdisciplinaire samenwerking. Tijdens het NVvP NvvE najaarscongres 2025 ‘Dieper kijken’ belichten diverse experts vanuit de parodontologie en endodontologie waarom deze samenwerking essentieel is. Het resultaat is een bijzonder blikverruimend programma.
Op zoek naar de bron
Hoe herkent u de oorsprong van een laesie: endodontisch of parodontaal? Hoe krijg u inzicht in de onderlinge beïnvloeding tussen endodontische en parodontale processen? En hoe stelt u vervolgens de juiste behandelaanpak op? De route van de paro-endolaesie is het onderwerp van de eerste voordracht van deze dag, een duopresentatie van drs. Aukje Bouwman en drs. Camille Cammaert. Met hulp van klinische casuïsitiek worden diagnostische uitdagingen belicht, waarbij complexe klinische situaties zeker niet vermeden worden.
Digitale beeldvorming
Om duidelijk te maken hoe digitale beeldvorming u bij diagnostiek en behandelplanning kan helpen, presenteert dr. Joerd van der Meer vervolgens een uitgebreid overzicht van drie vormen van beeldvorming in de tandheelkunde: 2D-röntgen, CBCT en MRI. U krijgt niet alleen inzicht in de werking en onderliggende principes, maar gaat bovendien mee op een praktische verkenning van de klinische toepassingen van de MRI binnen de endodontologie. Ook deze lezing doet het thema ‘dieper kijken’ eer aan!
Pathogene bacteriën
Bij uw behandeling is inzicht in de overeenkomsten en verschillen tussen pathogene bacteriën in het parodontium en endodontium belangrijk. Parodontale en endodontische aandoeningen delen vaak polymicrobiële flora, maar verschillen van elkaar in bacteriële samenstelling en pathogenese. Dr. Adelina Plachokova en dr. Jaap ten Oever bespreken de rol van diverse bacteriën en maken duidelijk hoe effectief rationele toepassing van antibioticagebruik in de tandheelkunde kan zijn.
Hopeless?
Hoe te handelen bij een ‘hopeless’ element? Voor een verantwoorde behandelkeuze moet u weten welke diagnostische en prognostische criteria daaraan ten grondslag liggen. Drs. Simone Cortellini behandelt de klinische besluitvorming bij paro- en endo-gecompromitteerde elementen die vaak kansloos worden gedacht. Chirurgische regeneratieve technieken kunnen de prognose en levensduur van deze specifieke elementen verbeteren.
Leeftijd als bepalende factor
Een weloverwogen behandelplan vergt zorgvuldige paro-endo afwegingen in iedere levensfase van de patiënt. Leeftijd is immers een bepalende factor: zowel de biologische ontwikkeling als de functionele en esthetische behoeften veranderen door de tijd. Tijdens hun voordracht gaan dr. Nicky Beukers en drs. Dieuwertje de Groon-Kuin uitgebreid in op het belang van tijdige diagnostiek en het afwegen van behandelstrategieën binnen een levensloopgerichte context. Zó ontstaat een weloverwogen behandelplan.
‘Dieper kijken’ vereist soms ‘breder kijken’ en omgekeerd.
Hoe u dat evidence based én praktisch in de praktijk kunt oppakken, is duidelijk na het bijwonen van dit NVvP NvvE najaarscongres 2025. U bent van harte welkom.
Natascha Lioubavina-Hack, congrescoördinator NVvP
Bram Lak, voorzitter NVvE