Een gezond fundament

Tandplak

Wat gebeurt er eigenlijk in uw mond? Op en tussen uw tanden en kiezen ontstaat elke dag opnieuw een laagje tandplak. Tandplak bestaat uit bacteriën en hun bijproducten. Deze zorgen voor tandbederf en ontstoken tandvlees.
De plek waar tandplak het liefste zit langs de tandvleesrand en tussen uw tanden of kiezen. Omdat tandplak ongeveer dezelfde kleur heeft als de tanden en kiezen kunt u het slecht zien en ontdekken. Dat betekent voor u een serieuze inspanning om het te verwijderen. 

Tandplak kunt u zichtbaar maken met een speciale kleurstof. Voor uw eigen gebruik is de kleurstof als tablet of als vloeistof te koop. Het is handig om de kleurstof te gebruiken vóór het poetsen, de tandplak kleurt dan rood en u ziet direct waar u aan de slag kunt gaan!

Realiseert u zich dat het ‘spiegelbeeld’ in het begin erg lastig kan zijn. Vraag gerust om een demonstratie bij uw tandarts, mondhygiënist of preventie-assistent.  Als u de slag te pakken heeft, kunt u de volgorde omdraaien: eerst poetsen en daarna kleuren. Dan kunt u achteraf beoordelen of alle tandplak is verwijderd.

Instructie

  • Kauw een kleurtablet fijn zodat de kleurstof zich met het speeksel vermengt. Of laat 2 druppels vloeistof onder de tong vallen. Verdeel de kleurstof met uw tong, via het speeksel, goed over de binnen- en buitenkant van de tanden en kiezen.
  • Spuug de kleurstof uit en spoel de mond 1 keer grondig met water.
  • Kijk nu bij goede verlichting in een (bij voorkeur vergrotende) spiegel. Op plaatsen waar de tanden en kiezen rood gekleurd zijn zit tandplak.
  • Gebruik de kleurstof regelmatig om te controleren of het u nog steeds lukt om alle  tandplak te verwijderen. Doe dit tot het moment dat er duidelijk minder plak zichtbaar is en er een prima mondhygiëne is gerealiseerd. 
plac_control.jpg