Een gezond fundament

Rageren

Ragers zijn kleine, ronde borsteltjes die zeer geschikt zijn voor het reinigen tussen tanden waarbij de tussenruimte vrij groot is. Ragers zijn verkrijgbaar in verschillende maten en het is van groot belang dat je het juiste formaat kiest om ervoor te zorgen dat de metalen kern van het borsteltje je tanden niet raakt. Ragers zijn de meest effectieve manier om tussen de tanden en kiezen te reinigen, mits de juiste maat en techniek wordt gebruikt. Een tandarts en/of mondhygiënist kan je helpen met het bepalen van de juiste grootte van de rager.

Instructie

  • Houd de rager vast tussen duim en wijsvinger vlak achter het borsteldeel. Zoek eventueel met de overige vingers steun op de kin. Duw de rager vanaf de buitenkant voorzichtig tussen de tanden en kiezen. Zorg dat de rager recht in de ruimte tussen de tanden wordt geplaatst.
  • De metalen kern (spiraal) mag niet langs de tanden of kiezen en het tandvlees raspen, dat kan pijn doen en leidt tot beschadigingen.
  • Beweeg de rager een paar keer heen en weer over de volle lengte van het borsteldeel. Deze borstelbewegingen over het tandoppervlak zorgen ervoor dat de tandplak wordt verwijderd. Het raakvlak met de tand kan vergroot worden door de insteekrichting enigszins schuin te maken vanuit verschillende richtingen (kruislings). Oefen daarbij lichte druk uit op het tandvlees. Een deel van de borstelharen komt zo ook iets onder het tandvlees.
  • Om makkelijk achter in de mond te komen is het handig om de mond iets te sluiten zodat de spanning van de wangen vermindert. Soms helpt het om de rager iets om te buigen.
  • Reinig op deze wijze alle tussenruimten waar een rager in past. Ragers kunnen meerdere keren worden gebruikt. Spoel de gebruikte ragers daarom na afloop goed schoon en laat ze drogen.
Rageren.png