Een gezond fundament

Tandenpoetsen

Twee keer per dag tandenpoetsen is een goede manier om je mond gezond te houden. Toch zijn er een hoop dingen waar je op moet letten tijdens het poetsen. En kies je voor een handtandenborstel of liever voor een elektrische tandenborstel? De tandarts en/of mondhygiënist kan je tips en concrete poetsinstructies geven zodat jij je mond gezond én fris houdt.

De belangrijkste functie van tandenpoetsen is het verwijderen van tandplaque. Door tandplaque consequent en op de juiste manier weg te poetsen, voorkom je gaatjes, ontstoken tandvlees en een slechte adem. Ook de keuze tussen een hand- of elektrische tandenborstel is van belang voor de gezondheid van jouw mond.

Hoewel je met een handtandenborstel je gebit prima kunt reinigen, wordt door tandartsen en mondhygiënisten vaak aangeraden te poetsen met een elektrische tandenborstel. Uit onderzoek blijkt dat je in dezelfde poetstijd met een elektrische borstel meer tandplaque verwijdert. De snelheid waarmee de kop van een elektrische tandenborstel beweegt, kun je met een handtandenborstel simpelweg niet evenaren. Ook kun je met een elektrische tandenborstel beter in kleine hoekjes komen. Sommige elektrische tandenborstels hebben een zogeheten poetsdruksensor die meet óf en waarschuwt wanneer je te hard duwt tijdens het poetsen. Te hard duwen kan namelijk het tandvlees beschadigen.

​​

Poetsen met een handtandenborstel:

Naast de juiste tandpasta en minstens 2 minuten lang poetsen, is het allerbelangrijkste van perfect tandenpoetsen dat u een vaste volgorde aanleert. Dat voorkomt dat u plekjes vergeet, want waar de borstel niet is geweest groeit de plak gewoon door. Kies het liefst een borstel met medium of zachte borstelharen en een kleine borstelkop.

Instructie

 • Plaats de borstelharen schuin tegen de tandvleesrand (onder een hoek van 45 graden). Zorg ervoor dat de haren voor een klein deel op uw tandvlees staan!
 • Zet de borstel bij de achterste kies en maak korte heen- en weergaande (naar voren en naar achteren) horizontale schrob-bewegingen. Poets van achteren naar voren, poets niet meer dan twee tanden tegelijk, begin altijd achterin en werk langzaam naar voren.
 • Houd tijdens het poetsen van het gebit de kop van de borstel horizontaal. Alleen aan de binnenkant van de voortanden van de boven- en onderkaak is het makkelijker om de borstel verticaal te houden.
 • Oefen lichte druk uit en beweeg niet te snel. Zorg ervoor dat u de borstelharen een klein beetje op het tandvlees voelt. Poets niet te hard om beschadiging van het tandvlees te voorkomen.
 • Poetsen achter in de mond, wordt makkelijker door de mond iets te sluiten.

Houd met tandenpoetsen steeds dezelfde volgorde aan. Beginnen in de onderkaak; de binnenkant links (15 sec.) en dan de binnenkant rechts (15 sec.), daarna de buitenkant links (15 sec.) en de buitenkant rechts (15 sec.). Herhaal dezelfde volgorde in de bovenkaak. Poets als laatste de kauwvlakken met kleine schrobbewegingen. Vervang de tandenborstel als de haren uit elkaar gaan staan.

tandenpoetsen-hand.png

Poetsen met een elektrische tandenborstel:

Het belang van een vaste volgorde geldt ook hier. Een veelgehoorde vraag is of een elektrische tandenborstel beter poetst dan een gewone handborstel. Met beide kunt u een goede mondhygiëne bereiken. Uit onderzoek blijkt dat sommige elektrische borstels efficiënter werken. Velen vinden een elektrische borstel ook prettiger in gebruik.

Instructie

Elektrische tandenborstel met een ronde borstelkop:

 • Laat de elektrische borstel het werk voor u doen. U hoeft niet hard te drukken en u hoeft geen poetsbewegingen te maken.
 • Plaats de borstelkop stevig op het handstuk. Houd de borstel in de palmgreep vast en plaats de haren van de borstelkop op de tanden en kiezen enigszins schuin richting het tandvlees (onder een hoek van ongeveer 80 graden). Zorg dat een klein deel van de haren op uw tandvlees staat.
 • Zet de borstel aan en plaats de borstelkop op uw achterste kies (let op de hoek!) en beweeg het kopje traag
  (in ± 2 seconden) van het achterste deel van de kies naar het voorste deel van deze kies.
 • Probeer zoveel mogelijk de ronding van de kies en de tandvleesrand te volgen. Verplaats de borstel nu naar de volgende kies en begin weer bij het achterste deel. Beweeg weer in ± 2 seconden naar het voorste deel van de kies.
 • Gebruik ook de timer! Vele borstels geven elke 30 seconden een signaal (het apparaat stopt heel even). Dat is het moment om weer aan een nieuw deel van uw gebit te beginnen.
 • Vergeet niet om na afloop ook de borstel en de borstelkop schoon te maken.
tandenpoetsen-rond.png

Elektrische tandenborstel met een langwerpige borstelkop:

 • Zet de borstelkop in een lichte hoek richting het tandvlees
 • De borstelkop maakt een op-en-neer gaande beweging, daarom moet je de tandenborstel met een kleine heen-en-weer gaande beweging over de tanden bewegen
 • Poets de 3 B’s: de boven-, binnen- en buitenkant van je tand
 • Beweeg de borstelkop op deze manier van tand naar tand en houd daarbij de tandenborstel een tijdje stil om de ruimte tussen de tanden en kiezen goed te kunnen reinigen
tandenpoetsen-recht.png

Het reinigen tussen tanden en kiezen

Met alleen tandenpoetsen kom je niet of maar lastig op de moeilijk te bereiken plekken in je mond. Voor de verwijdering van tandplaque en bacteriën is dit wel ontzettend belangrijk! Aanvullende handelingen zoals rageren, stokeren of flossen zijn een goede manier om je gebit schoon te houden.

Juist tussen je tanden en kiezen en in de kleine kiertjes hopen zich de meeste tandplaque en bacteriën op. Dat kan vervelende mondproblemen zoals gaatjes, ontstoken tandvlees en/of een slechte adem tot gevolg hebben. Door tussen je tanden en kiezen te rageren, stokeren of flossen – ook wel interdentaal reinigen genoemd – houd je ook die lastige plekken schoon. Het is aan te raden om dagelijks eenmaal te rageren, stokeren of flossen.

Verkeerd gebruik van deze hulpmiddelen kan schade aanrichten. De tandarts en/of mondhygiënist kan je tips geven en laten zien en oefenen hoe je een tandenstoker, rager of flossdraad op de juiste manier gebruikt en welke methode effectiever is in jouw gebit. Niet alle tanden staan even ver uit elkaar daardoor kan het soms nodig zijn de verschillende methoden te combineren.

Tand_a1_transp.png