Een gezond fundament

Tandenpoetsen

Twee keer per dag tandenpoetsen is een goede manier om je mond gezond te houden. Toch zijn er een hoop dingen waar je op moet letten tijdens het poetsen. En kies je voor een handtandenborstel of liever voor een elektrische tandenborstel? De tandarts en/of mondhygiënist kan je tips en concrete poetsinstructies geven zodat jij je mond gezond én fris houdt.

De belangrijkste functie van tandenpoetsen is het verwijderen van tandplaque. Door tandplaque consequent en op de juiste manier weg te poetsen, voorkom je gaatjes, ontstoken tandvlees en een slechte adem. Ook de keuze tussen een hand- of elektrische tandenborstel is van belang voor de gezondheid van jouw mond.

Hoewel je met een handtandenborstel je gebit prima kunt reinigen, wordt door tandartsen en mondhygiënisten vaak aangeraden te poetsen met een elektrische tandenborstel. Uit onderzoek blijkt dat je in dezelfde poetstijd met een elektrische borstel meer tandplaque verwijdert. De snelheid waarmee de kop van een elektrische tandenborstel beweegt, kun je met een handtandenborstel simpelweg niet evenaren. Ook kun je met een elektrische tandenborstel beter in kleine hoekjes komen. Sommige elektrische tandenborstels hebben een zogeheten poetsdruksensor die meet óf en waarschuwt wanneer je te hard duwt tijdens het poetsen. Te hard duwen kan namelijk het tandvlees beschadigen.

​​

Poetsen met een handtandenborstel:

 • Zet de tandenborstel schuin in een hoek van ongeveer 45 graden richting het tandvlees
 • Poets de 3 B’s: de boven-, binnen- en buitenkant van je tand
 • Vergeet ook de achterkant van je achterste kiezen niet
 • Maak korte heen-en-weerbewegingen, zonder te hard te drukken (door te hard drukken kun je het tandvlees beschadigen)
tandenpoetsen-hand.png

Poetsen met een elektrische tandenborstel:

Elektrische tandenborstel met een ronde borstelkop:

 • Zet de borstelkop loodrecht tegen de tand
 • De borstelkop maakt een roterende beweging, je hoeft de borstelkop daarom niet zelf heen-en-weer te bewegen
 • Poets de 3 B’s: de boven-, binnen- en buitenkant van je tand
 • Beweeg de borstelkop in een draaiende beweging rond de tand, waarbij de borstelkop eerst op het achterste vlak 3 sec wordt stilgehouden, vervolgens op de zijkant 3 sec en daarna op het voorste vlak 3 sec (3x3x3-methode). Let dus goed op het middenstuk tussen je tanden en kiezen. Dit doe je aan de binnen- en buitenkant van je tanden
 • Op de bovenkant van je tanden houd je de borstelkop per tand 3 sec stil en beweeg je de borstel langzaam van tand naar tand
tandenpoetsen-rond.png

Elektrische tandenborstel met een langwerpige borstelkop:

 • Zet de borstelkop in een lichte hoek richting het tandvlees
 • De borstelkop maakt een op-en-neer gaande beweging, daarom moet je de tandenborstel met een kleine heen-en-weer gaande beweging over de tanden bewegen
 • Poets de 3 B’s: de boven-, binnen- en buitenkant van je tand
 • Beweeg de borstelkop op deze manier van tand naar tand en houd daarbij de tandenborstel een tijdje stil om de ruimte tussen de tanden en kiezen goed te kunnen reinigen
tandenpoetsen-recht.png

Het reinigen tussen tanden en kiezen

Met alleen tandenpoetsen kom je niet of maar lastig op de moeilijk te bereiken plekken in je mond. Voor de verwijdering van tandplaque en bacteriën is dit wel ontzettend belangrijk! Aanvullende handelingen zoals rageren, stokeren of flossen zijn een goede manier om je gebit schoon te houden.

Juist tussen je tanden en kiezen en in de kleine kiertjes hopen zich de meeste tandplaque en bacteriën op. Dat kan vervelende mondproblemen zoals gaatjes, ontstoken tandvlees en/of een slechte adem tot gevolg hebben. Door tussen je tanden en kiezen te rageren, stokeren of flossen – ook wel interdentaal reinigen genoemd – houd je ook die lastige plekken schoon. Het is aan te raden om dagelijks eenmaal te rageren, stokeren of flossen.

Verkeerd gebruik van deze hulpmiddelen kan schade aanrichten. De tandarts en/of mondhygiënist kan je tips geven en laten zien en oefenen hoe je een tandenstoker, rager of flossdraad op de juiste manier gebruikt en welke methode effectiever is in jouw gebit. Niet alle tanden staan even ver uit elkaar daardoor kan het soms nodig zijn de verschillende methoden te combineren.

Tand_a1_transp.png