Stokeren
Tandenstokers zijn er in verschillende dikten. Een tandenstoker is van hout en heeft een driehoekige doorsnede (∆), net als de ruimtes tussen de tanden en kiezen. Tandenstokers zijn bedoeld voor éénmalig gebruik. Een cocktailprikker is dus niet geschikt!
Instructie
Houd de tandenstoker halverwege vast tussen duim en wijsvinger. Zoek eventueel met de overige vingers steun op de kin. Maak de punt van de tandenstoker vochtig door er even op te sabbelen. Het hout wordt daardoor iets soepeler en breekt minder snel af.
Zet de platte kant van de tandenstoker (dus niet de scherpe kant) tegen het tandvlees tussen de tanden en kiezen. In de onderkaak is de platte kant dus naar beneden gericht (∆) en in de bovenkaak naar boven (∆).
Duw de tandenstoker vanaf de buitenkant stevig tussen de tanden en kiezen door tot deze klem raakt. Haal de stoker dan iets terug en duw hem vervolgens weer stevig ertussen. Maak zo een licht schurende beweging, zoveel mogelijk loodrecht op de tandenrij. Eventueel kan daarbij lichte druk op het tandvlees worden uitgeoefend. Herhaal dit een paar keer waarbij u enigzins van richting verandert.
Bij het stokeren achter in de mond is het handig om de mond iets te sluiten zodat de spanning van de wangen vermindert en er meer bewegingsvrijheid is.
Maak op deze manier alle tussenruimten waarin een tandenstoker past schoon. Als de tandenstoker in het tandvlees prikt moet de tandenstoker enigszins schuin geplaatst worden; in de bovenkaak met de punt schuin naar beneden, in de onderkaak schuin naar boven. Het is overigens niet erg als in het begin het tandvlees een beetje gaat bloeden. Dat verdwijnt na herhaald gebruik.