Een gezond fundament

Perio & Diabetes

Parodontale aandoeningen en diabetes zijn beide chronische ziekten die vaker voorkomen naarmate mensen ouder worden. Ongeveer 80% van de mensen ouder dan 35 jaar hebben last van een soort tandvleesprobleem en ongeveer 7% van de bevolking lijdt aan diabetes, hoewel dit in veel gevallen niet gediagnosticeerd is.

Er zijn sterke associaties tussen de twee ziekten. Er is inderdaad sprake van een tweerichtings verband tussen parodontitis en diabetes. Dit betekent dat mensen met parodontitis een hoger risico op diabetes hebben en dat patiënten met diabetes drie keer meer kans hebben om parodontitis te ontwikkelen.    

Volgens prof. Filippo Graziani, EFP president-elect en coördinator van het project, is het belangrijk dat de EFP deze projecten lanceert omdat dit - gebaseerd op wetenschap - een goede methode is om met een groot publiek te communiceren, iets waar de EFP steeds meer op gefocust is.

De campagne maakt duidelijk dat mensen met parodontitis een verhoogde kans hebben op het ontwikkelen van (pre-)diabetes en een minder goede glycemische controle. Daarnaast wordt de doelgroep erop gewezen dat diabetespatiënten met parodontitis een verhoogde kans hebben op een verslechterde glycemische controle en complicaties vergeleken met diabetespatiënten zonder parodontitis. De belangrijkste boodschap is dat parodontale behandeling van diabetespatiënten de glycemische controle significant en klinisch relevant kan verbeteren.  Lees meer op de website van de EFP 

De campagne omvat o.a. een korte animatie waarin de belangrijkste punten worden samengevat omtrent preventie, behandeling en ziektemanagement: 

Perio__diabetes_tr.png