Een gezond fundament

Gingivitis

Er ontstaat een ontsteking als reactie op de aanwezigheid van tandplaque en tandsteen op de tanden en kiezen. De ontsteking die (nog) heel oppervlakkig aan de rand van het tandvlees zit, wordt gingivitis genoemd. Door deze ontstekingsreactie wordt het tandvlees rood, gaat het zwellen en makkelijk bloeden bij aanraken. De ruimte tussen de tanden/kiezen en het tandvlees, de pocket welke normaal niet dieper dan 3 mm is, kan door de ontsteking dieper worden. Deze pocket wordt bij gingivitis dieper vanwege de zwelling van het tandvlees en het tandvlees wordt slapper waardoor de bescherming van het tandvlees steeds inefficiënter wordt.

De verschijnselen

Het lastige van gingivitis is dat je het zelf niet altijd kunt constateren. Ontstoken tandvlees kan rood, slap en gezwollen zijn. Ook kan het gaan bloeden bij het poetsen of het eten. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Deze verschijnselen zijn lang niet altijd aanwezig. Dus als je tandvlees niet gaat bloeden bij het poetsen of eten, wil dat nog niet zeggen dat het tandvlees gezond is. Daarom is een regelmatig bezoek aan de tandarts en/of mondhygiënist zo belangrijk: zij kunnen constateren of je last hebt van gingivitis of niet.

Gingivitis opsporen
De tandarts en/of mondhygiënist kan gingivitis opsporen met een zogeheten pocketsonde. Met de pocketsonde wordt voorzichtig de ruimte tussen tand/kies en tandvlees (de pocket) afgetast. Als de pocket dieper is geworden of als bij het meten bloeding optreedt, is het tandvlees ontstoken. Je kunt dan bij je tandarts en/of mondhygiënist een afspraak maken om je gebit te laten reinigen en, waar dat nodig is, glad of gladder te laten maken. Wanneer je vervolgens zelf je gebit optimaal schoonhoudt, zal de ontsteking verdwijnen en gaat het tandvlees weer strakker om je tanden en kiezen liggen, wordt de pocket weer ondieper dan 3 mm en stopt het bloeden. Zorg daarom dat je regelmatig je gebit laat controleren. Zo voorkom je dat een eventueel aanwezige gingivitis verergert of weer terugkomt.

Gingivitis voorkomen?
Wat kun je zelf doen om gingivitis te voorkomen? Het antwoord op die vraag luidt: je mond zo goed mogelijk schoonhouden, zorgen dat de plaque geen kans krijgt. De tandarts en/of mondhygiënist kan uitleggen hoe je de tandplaque het beste kunt weghalen m.b.v. een (elektrische) tandenborstel en tandenstokers of ragers. Een goede mondhygiëne is de basis!
Tandsteen kun je niet zelf weghalen, hiervoor moet je naar de tandarts en/of mondhygiënist. Door een goede dagelijkse mondhygiëne, indien nodig gecombineerd met het verwijderen van tandsteen en gladmaken van de tandoppervlakken door de tandarts en/of mondhygiënist, zal gingivitis normaal gesproken binnen een aantal dagen verdwijnen. Als je dan je mond dagelijks goed schoonhoudt, kun je voorkomen dat er opnieuw gingivitis ontstaat.

Tand_fotov2.jpg
2021_Tand_fotov4_transp_.png
2021_Tand_v3_transp.png