Geslaagd NVvP voorjaarscongres

  • 20 mrt. 2024

We kijken terug op een zeer geslaagd NVvP voorjaarscongres op zaterdag 16 maart jl in het Gooiland te Hilversum. 
Drie Italiaanse en drie Hollandse meesters in de parodontologie en implantologie zetten enkele veel voorkomende enigma's in hun vakgebied op een rij. 

Professor Francesco Cairo werkte  ‘mysterieuze’ casussen uit tot een esthetisch aantrekkelijk resultaat. Hij is een ware meester in de muco-gingivale chirurgie en de bedenker van de nieuwe internationale classificatie van GR. Spectaculaire casussen en video’s kwamen aan bod. Dr. Luca Landi betrad het lastige thema van gingivale recessies en non-carieuze cervicale laesies (NCCLs). De nieuwe classificatie van de NCCLs werd uitgelegd. Hij belichtte de noodzaak en de voordelen van gecombineerde restauratieve en chirurgische aanpak van zulke defecten. Oplossingen voor interessante nachtmerriescenario’s werden gepresenteerd door de Italiaanse parodontoloog drs. David Palombo. Deze ‘nextgen rising star’ vertelde over een diagnostisch algoritme van het weefselverlies bij implantaten en behandelstrategieën die kunnen helpen om totale mislukkingen om te keren tot prachtige esthetische eindresultaten. 

De brug tussen Italië en Nederland werd geslagen door parodontoloog drs. Giles de Quincey. Wanneer moet er autoloog bindweefseltransplantaat worden toegepast en in welke situaties kan het gebruik van kunstmatige bindweefselvervangers een optie zijn? Vergelijkingen en feiten passeerden de revue, evenals voordelen van beide technieken voor patiënten en behandelaars. Voor zijn wetenschappelijk onderzoek naar versnelde parodontale wondgenezing door het gebruik van platelet-rich-fibrin, afkomstig uit het bloed van de patiënt, ontving drs. Luciano Pitzurra in 2020 de EFP Post-graduate Research Prize. Hoe kunnen deze groeifactoren de functies van de cellen uit het parodontale ligament stimuleren? De theoretische antwoorden werden ondersteund met klinische casuïstiek.

Tot slot belichtte Implantoloog dr. Jappe Buijs het belang van toepassing van mucogingivale parodontale chirurgie voor het succes van complexe implantologie, inclusief supra-structuur. 

Onder leiding van drs. Paul Sipos, moderator, werden de discussies en vragen in goede banen geleid. 

'Het Bernini & Rembrandt Mysterie' was een geslaagde dag. Graag zien w u op vrijdag 22 november terug op het najaarscongres Paro-Ortho: 'De Kracht van Samen' in samenwerking met de NVOS.