‘Perio Master Clinic 2023’ onderstreept de paro-ortho synergie

  • 7 dec. 2022
‘Perio Master Clinic 2023’ onderstreept de paro-ortho synergie

De Perio Master Clinic 2023, een internationaal congres voor tandartsen en mondhygiënisten dat de EFP (Europese Federatie voor Parodontologie) organiseert in Antwerpen, België, op 3 en 4 maart 2023, focust op de interactie, samenwerking en de gemeenschappelijke basis voor een optimaal duurzaam behandelresultaat tussen parodontologie en orthodontie.

De Perio Master Clinic is een 3-jaarlijks congres met als doel de praktische kennis en vaardigheden van tandartsen te vervolmaken en updaten. Het hoofddoel is de patiëntenzorg en mondgezondheid verbeteren en patiënten op de meest efficiënte manier van een optimale parodontale gezondheid en esthetisch behandelresultaat te verzekeren. Deze editie van het congres concentreert zich op het gecombineerde parodontale en orthodontische behandelconcept, vaak in combinatie met tandimplantaten met als noemer: de “Paro-ortho synergie”.

Geleid door Peter Garmyn uit België als congresvoorzitter en Virginie Monnet-Corti uit Frankrijk als wetenschappelijk voorzitter, wordt de Perio Master Clinic 2023 een innovatief, dynamisch en gevarieerd concept. Elke sessie (8 in totaal) focust op een specifiek onderwerp, waar eerst een spreker het onderwerp inleidt en de kernaspecten uitlicht. Dat wordt gevolgd door een “duo” presentatie telkens door een parodontoloog en een orthodontist, die hun perspectief aanvullend verduidelijken. Als afsluiter van elke sessie volgt een klinische casuspresentatie dat het onderwerp van de sessie klinisch illustreert.

Verder verzorgt de Perio Master Clinic 2023 een carrière-boost voor de deelnemers dankzij het hoge niveau van de sprekers. Alle toonaangevende experts zullen de nieuwste technieken aanleren, gebaseerd op wetenschappelijk gefundeerde -evidence based- principes, zowel uit de parodontologie, orthodontie als de implantologie.

Om de kwaliteit van het congres te garanderen blijft het aantal deelnemers gelimiteerd.
- registratie is open via de EFP website voor clinici met interesse in het onderwerp.

Grenzen verleggen
Multidisciplinaire samenwerking tussen parodontologen en orthodontisten is een sleutel naar succes in de behandeling van gevorderde parodontitis. Patiënten met gevorderde parodontitis hebben immers vaak nood aan een orthodontische behandeling. Orthodontisten hebben vanuit hun oogpunt soms angst om bij deze patiënten een behandeling op te starten.
Dat kan tot frustratie leiden omdat een optimale gebitsrehabilitatie van succesvol behandelde parodontitispatiënten of individuele tandvervangingen van verloren elementen door implantaten vaak niet optimaal gerealiseerd kan worden zonder voorafgaande orthodontische behandeling.

“Vandaag de dag starten de meeste orthodontisten geen behandeling op bij patiënten met stadium IV parodontitis, daarom is het essentieel dat parodontologen, orthodontisten en restauratieve tandartsen met wederzijds begrip een behandelplan kunnen opstellen en uitvoeren. “Dat is wat we willen bereiken met de Perio Master Clinic 2023”, verklaart Dr. Peter Garmyn. “Dit gaat veel verder dan het uitwisselen van ideeën, tips, trucjes of technieken – ons doel is het delen van visies en het verleggen van traditionele grenzen, het vinden van een synergie tussen beide specialisaties in het voordeel van de patiënt”, vervolgt Dr. Garmyn.

“We hebben een volledig wetenschappelijk programma uitgewerkt met een uitstekende lijst sprekers, allen toonaangevende specialisten binnen hun domein”, vertelt Prof. Virginie Monnet-Corti. “De deelnemers worden door het nieuwe format van dit congres geïnspireerd om de expertise en visie van de sprekers onmiddellijk toe te passen in hun dagelijkse praktijk. De behandeling van complexe casussen met gevorderde parodontitis – het kruispunt tussen de parodontologie en orthodontie - is één van de grootste uitdagingen in de moderne tandheelkunde. We zullen de deelnemende practici aantonen dat een voorspelbaar stabiel, biologisch en esthetisch duurzaam eindresultaat aan deze patiënten kan worden aangeboden”, vervolgt Prof. Monnet-Corti.