Terugblik Masterclass Andy Temmerman

  • 11 okt. 2024

Sonderen rondom implantaten, diverse graftmethodes en een nieuwe wondverbandtechniek: het kwam allemaal aan bod tijdens de masterclass van prof. dr. Andy Temmerman op 3 oktober jongstleden. De avond begon in een informele sfeer met een heerlijke selectie aan broodjes plus een smakelijke soep, wat een perfecte opmaat bleek voor de avond die volgde.

De lezing van Temmerman opende met een diepgaande verkenning van de biologische verschillen tussen natuurlijke gebitselementen en implantaten, met bijzondere aandacht voor het sonderen rondom implantaten. Als opgeleide tandartsen en parodontologen zijn we natuurlijk bekend met het belang van sonderen, ook bij implantaten. Interessant was de vermelding van onderzoek waaruit blijkt dat de ‘mucosale afdichting’ vijf dagen na het sonderen herstelt zonder ontstekingsreacties – hoewel dit onderzoek weliswaar beperkt is tot studies op honden.

Grafts
Temmerman legde vervolgens de nadruk op verschillende graftmethodes en behandelmogelijkheden binnen de implantologie, zoals de toepassing van een vrije gingivatransplantaat (free gingival graft), vestibuloplastiektechnieken en de platformtechniek. Hij illustreerde zijn presentatie met tal van casussen uit zijn eigen praktijk, waarbij zowel de successen als de minder geslaagde gevallen aan bod kwamen. Deze openheid gaf de lezing een waardevolle leercomponent, aangezien hij daarbij uitlegde wat er anders had gekund – zeer nuttig en leerzaam.

Nieuwe wondverbandtechniek
Bijzonder interessant was de introductie van een nieuwe wondverbandtechniek. Deze techniek belooft niet alleen een betere genezing van de graftlocatie, maar ook een significante vermindering van postoperatieve pijn, wat vaak een grote zorg is bij free gingival grafts. Voor de starter in de mucogingivale chirurgie zou dit een aantrekkelijke optie kunnen zijn, vooral omdat free gingival grafts gemakkelijker te verkrijgen zijn dan subepitheliale bindweefselgrafts. Daarnaast werd de geschiktheid van free gingival grafts voor de tunneltechniek benadrukt, gezien hun rijkdom aan vezelig bindweefsel, veelal zelfs meer dan bij de subepitheliale connective tissue grafts.

Grafts oogsten op aubergine
Naast de theoretische inzichten bood de masterclass een hands-on ervaring waarbij de aanwezigen zelf free gingival grafts konden oogsten, zij het op een aubergine. Deze praktische sessie, gecombineerd met een demonstratie van de nieuwe wondverzorgingstechnieken, bood een waardevolle kans om de theorie direct toe te passen. De avond werd op een gezellige manier afgesloten met een borrel, waarbij volop werd nagepraat en ervaringen werden uitgewisseld. Het was al met al een inspirerende en verrijkende ervaring – een perfecte balans tussen theorie, praktijk en netwerken.

Davy Chong, postgraduate student Parodontologie, ACTA